Ontwerp van een snoezelplek

Samen met B-ILD ontwerpen we een trauma-sensitieve rustruimte.

Een rustplek in de leefgroep

Het leven in een huishouden met 12 kinderen en jongeren kan intens zijn, en soms wordt dat even te veel. In de zoektocht naar middelen om onze kinderen te leren omgaan met stress dienden we een project in bij de Warmste Week.
Met succes: we werden geselecteerd voor de editie van 2023 en dat bracht 10.000 euro op waarmee we een traumasensitieve rustruimte kunnen inrichten. Een warm nest waarin kinderen zich kunnen terugtrekken als ze zich overprikkeld of boos voelen.

De eerste ontwerpen van B-ILD zijn klaar. Hou onze nieuwspagina in de gaten voor verdere updates!

Dankzij de Warmste Week – en jullie steun bij onze acties! – kunnen we een traumasensitieve rustruimte inrichten in de leefgroep. Daar kunnen de kinderen zich terugtrekken als het even te veel wordt.

Snoezelen?

Kinderen die opgroeien binnen de Jeugdhulp hebben vaak al heel wat meegemaakt, waardoor ze soms snel overprikkeld en ontregeld raken. We zoeken samen met de kinderen naar manieren om zichzelf te reguleren en zich weer veilig te voelen in hun eigen lichaam, en snoezelen is een van die manieren.

Door een ruimte in te richten waarin de zintuigen op een positieve manier geprikkeld worden, met verschillende voorwerpen, kleuren, geuren en geluiden, geven we een kind rust – of zorgen we net voor positieve actie. We gaan voor een bubbel waar onze kinderen en jongeren altijd naartoe kunnen: bij een moeilijk moment, na een drukke schooldag, tijdens een gesprek …

Die ruimte draagt bij aan een positief klimaat in de leefgroep, zodat we meer ruimte vinden om in te spelen op de verschillende noden van onze doelgroep, van een hechtingsproblematiek tot een lagere sociale ontwikkeling.